5 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelően kiválasztott tetőrendszerrel a tetőtér komfortossá varázsolható. Nyáron elkerülhető a tetőtéri helyiségek túlmelegedése, az indokolatlan klíma használat, télen pedig bent marad a meleg.

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi alapanyagokból készített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát?

Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek a tető felújítás során.

A kivitelezést bízzuk ezt egy jó szakemberre

Hiába vesszük meg a legjobb minőségű alapanyagokat, vagy terveztetjük meg álmaink tetőjét, ha nem lesz olyan mester, aki érti a tetőrakás “tudományát”.

A hanyagul, nem szakszerűen végzett munka eredménye gyorsan megmutatkozik: sokkal hamarabb szorul majd javításra, felújításra a tető, mint ahogy terveztük. Nem új hír, hogy jelenleg szakemberekből hiány van, és előreláthatólag ez a jövőben sem javul számottevően.

A szakember hiány gyakran vezet kényszerű megoldásokhoz, különösen akkor, ha a munka befejezése sürgős, határidős. Ekkor előbb-utóbb megjelenhet a színen egy-egy kontár.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, fontos előrelátóan tervezni, számolni az idővel és úgy szervezni a kivitelezést, hogy a szakember időben érkezzen. Mielőtt szerződést kötünk egy tető készítő vagy tető felújító mesterrel, feltétlenül kérjünk referenciát, győződjünk meg a megbízhatóságáról.

A Tetőző névre hallgató vállalkozás mindenre kínál megoldást.

A Tetőző névre hallgató vállalkozás mindenre kínál megoldást.

A TETŐZŐ cég országos lefedettségű, a szakemberek folyamatosan részt vesznek képzéseken, vizsgával és széleskörű gyakorlattal rendelkeznek.

Egyedi igények, személyre szabhatóság = jó tető

Különösen új építésű házak esetében az egyik fontos szempont a sablonos megoldások mellőzése, ami a tetőt sem kerüli el. Különleges tetőformák, különféle stílusok, alacsonyabb vagy magasabb dőlésszögek, lapostetők egyaránt megjelennek a mai terveken.

A minőségi termékek felhasználásával gyakorlatilag szabad kezet kapnak. A különféle formákhoz, stílusokhoz, színvilághoz egyszerűen kiválasztható a megfelelő tetőfedő anyag és a kiegészítők.

A tető és az energiatakarékosság

Az energiatakarékosság kérdése a tető tervezése, kivitelezése során megkerülhetetlen. Tévedés, hogy a homlokzat szigetelésével mindent megtettünk ennek érdekében, a tetőre ugyanis jelentős feladat hárul, szigetelése nélkül csak fél munkát végeztünk.

A meleg levegő felfelé száll, ezért a felső határoló szerkezetek – így a tető – megfelelő hőszigetelésének nagyobb hangsúlyt kellene kapnia.

A megfelelően kiválasztott tetőrendszerrel a tetőtér komfortossá varázsolható. Nyáron elkerülhető a tetőtéri helyiségek túlmelegedése, az indokolatlan klíma használat, télen pedig bent marad a meleg.

A kevesebb hűtési-fűtési energia felhasználása gyorsan érezhető az otthon üzemeltetésének költségein is.

Fontos a tető hatékony átszellőzése leginkább a nyári melegben.

A  szellőzésen túl a reflektív cserepek is megjelennek, ezáltal további hőmérséklet csökkenés érhető el a tetőtérben.

Manapság keresettek a sötét színű tetőcserepek, melyek a modern épületeken különösen látványosak, azonban ez a sötét szín jelentős hőenergiát nyel el a nyári hónapokban.

A betoncserép infravörös sugárzást visszaverő felülettel rendelkezik, így a tető kevésbé melegszik fel, a hőszigetelésnek kisebb hőteherrel kell megbirkóznia.

A reflektív cserép alkalmazásával a cserép hátoldalán mért hőmérséklet akár 20 °C-kal is alacsonyabb lehet egy forró nyári napon, mint egy hagyományos tetőcserépnél. A kevésbé felmelegedő tetőcserép pedig kevésbé melegíti fel a tető alatti lakótereket.

A tetőszerkezetre kerülő egybefüggő szigetelésnek köszönhetően pedig 10 °C-os hőmérsékletcsökkenés.

A szél hűtő hatása ugyancsak nem elhanyagolható, erről szélzáró alátéthéjazattal gondoskodhatunk.

A lapostetők esetén az energiatakarékosság mellett fontos szempont a vízhatlan tető vízszigetelés a külső csapadék ellen, mivel a kis lejtésű tetőkről a csapadék nagyon lassan tud eltávozni. Itt a csapadékvíz elleni szigetelő elemek jelentenek megoldást, melyek kiemelkedő mechanikai tulajdonságaikkal gondoskodnak az épületek védelméről.

Az energiatakarékosság kérdése azonban más szemszögből is megközelíthető. Gondoltunk-e arra, hogy tetőnk – megfelelő kialakítással – a háztartás energiaszükségletének akár 85%-át is előállíthatja?

1900-2200 óra/év – kifejezetten magas az átlagosan mért napsütéses órák száma Magyarországon, tehát indokolt és gyorsan megtérülő befektetés a napkollektorok, vagy napelemek alkalmazása.

Az év nyolc hónapjában – márciustól októberig – jól kihasználhatók a napelemek és kollektorok, de kedvező körülmények között télen is termelnek ezek a rendszerek.

Egy átlagos otthon számára a szükséges energiamennyiség nagy része előállítható ezzel a technológiával, sőt, a többletenergia előállítása sem lehetetlen.

A Solar tetősíkba épített napkollektoros rendszerével a használati melegvíz előállítása stabilan megoldható.

A napelemek elektromos áramot termelnek, azonban itt fontos a méretezés. Ahhoz, hogy egy 3-4 fős család elektromos áram szükségletét fedezze (világítás, háztartási gépek működtetése) megfelelő teljesítményű napelem rendszert kell kiépíteni.

A napelem rendszer egy átlagos családi ház villamos energia szükségletét szinte egész évben képes biztosítani, hiszen szűrt fényből – felhős időben – is képes az energia előállítására.

A nagytáblás, esztétikus, tetősíkba építhető rendszerek bármilyen héjazatba elhelyezhetők, a Prémium, tetőcserépre illeszkedő napelem rendszereket pedig elsősorban a sík tetőcserepek helyére építik be.

A tetősík feletti rendszereket ezzel szemben a tetőre épített sínrendszerre szerelik rá, ami ugyan a tető és a héjazat összképét némileg megbontja, de előnyük, hogy valamivel olcsóbbak a tetősíkba integrált rendszereknél.

Ezeknek a rendszereknek az együttes alkalmazásával és a megfelelő szigetelésekkel otthonunk közel járhat az ideális, hamarosan elvárt, közel nulla károsanyag-kibocsátáshoz.

Az extrém időjárás tetőre gyakorolt hatása

A klímaváltozás az egyre erősebb szelek, viharok, lezúduló, nagy mennyiségű csapadék formájában érezteti hatásait és ez sajnos szélsőséges esetben a tetőn is nyomot hagy.

Az előrejelzések nem adnak okot a megnyugvásra, egyre több ilyen eseménnyel kell számolnunk, jobb tehát előre felkészíteni erre a tetőt.

A biztonságot fokozhatjuk viharkapcsok beépítésével, ami a szél szívó erejének áll ellen, nem engedi, hogy a cserép lerepüljön a helyéről.

A hófogó és hófogórács a hócsúszást akadályozzák meg. A lecsúszó hóból eredő károk, a személyi sérülések megakadályozása törvényi kötelezettség – 6 méternél magasabb épületeknél gondoskodni kell a védelemről.

A biztonsági tetőhoroghoz kiköthetik magukat az egyéni védőeszközt viselő karbantartók, vagy tetőn dolgozó személyek, a járócserép pedig ugyancsak segítség a tetőn történő mozgáshoz, megkönnyíti a kémény megközelítését.

Amennyiben csupán tető felújításra lenne szüksége, válassza a www.tetozo.hu céget a 25+ év szakmai tapasztalata és a több éves garancia miatt is. Nem elvetendő továbbá, hogy a Tetőző cég bankon kívüli részletfizetési lehetőséggel teszi könnyebbé a tető felújítási munkálatokat.

2 Comments on “5 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük