Coach, Thetahealing vagy pszichológus? Melyiket válasszam?

Mi a különbség a coach és a pszichológus között? A megszokott pszichológusok mellett most vannak coachok, tanácsadók és különféle trénerek. Sarudi Detti

Mi a különbség a coach és a pszichológus között?


A pszichológusok mellett vannak még a coachok, tanácsadók és különféle trénerek.


Ez a cikk megvitatja, miben különbözik a coach a pszichológustól, akire szükség van egy adott helyzetben

De hogyan lehet megkülönböztetni a profi szakembereket a hozzá nem értőktől, akik megpróbálják megszemélyesíteni a coach-okat.


Mi a különbség a coach és a pszichológus között


Fotó: Cserna-Pál Kata

Kezdjük azzal, hogy a coach és a pszichológus is szakma. Vagyis ez két hasonló célú irány. 

A pszichológus a múltban kutat és keres megoldást a jelenre, a Coach pedig a megoldásokra összpontosít.

A Thetahealing pedig a kettőt ötvözi!

A ThetaHealing

A ThetaHealing technika egyre népszerűbb az egész világon. 

ThetaHealing: Mi ez?

-„Egyik kliensem felháborodva keresett fel, hogy „egyik théta-gyógyító sem tudja megfelelően elmagyarázni, mi az a thetahealing!” -mondta el kérdésünkre Sarudi Detti.

A legközönségesebb és legérthetőbb magyarázatot szeretném adni a „Mi az a ThetaHealing?” 

A „Theta Healing” kifejezés elemzésével kezdem. 

Miért a THETA?

Van itt némi fizika.  Agyunk 5 frekvenciaállapotban működik: alfa, béta, gamma, delta és théta, a THETA hullám oszcilláció frekvenciája 4-7Hz, ez egy nagyon mély relaxáció állapota! 

Emlékszik arra az állapotára, amikor lefekszik, és már majdnem alszik, de még nincs alvási fázisban? A relaxáció átmeneti időszakára? 

Ez csak a Theta állapot. A théta-hullámok dominálnak. Miért van szükség rájuk?

GYÓGYULÁS

Mindenki szeretne meggyógyulni. És a betegségektől, a pénzhiánytól, a rossz kapcsolatoktól és általában a fekete-fehér életüktől. Ugyanakkor az emberek félnek a gyógyulástól. 

Először is, ez a tudatlanságból, a „talán furcsa rituálékat hajtanak végre rajtam” és a „talán egy szektába fogom végezni”. Másodszor, abból a véleményből, amit oly sokszor emlegetnek a „gyógyításokról”,…„csak kuruzslás” stb.

Nos, ha szeretné és készen áll arra, hogy valóban jó irányba változtassa az életét, hogy végre a bőséget, a boldogságot, a szeretetet és minden vágy beteljesülését vonzza magához, itt az ideje, hogy túllépjen ezen az indokolatlan félelmeken és a különböző tanácsadók véleményén.

A TÉTA GYÓGYÍTÁS EGY MÓDSZER, eszközök, technikák és gyakorlatok összessége, amellyel könnyedén elérheted céljaidat és vágyaidat életed bármely területén.

Nézzünk egy példát:

Egy magányos lány, aki „szerencsétlen a szerelemben”, nagyon szeretné rendezni magánéletét, férjhez menni, és választottjával élni „boldogságban”.   Szomorúan él tehát, és arra gondol, hogy „valószínűleg nem neki való a családi élet”.

  • -Milyen kellemetlen dolgok történhetnek, ha találsz egy kiválasztottat és boldogan megházasodik?
  • – Hmm, semmi, annyira szeretném!
  • -De még mindig?
  • -Boldog leszek! És akkor … .. el fogunk válni!
  • Miért gondolod, hogy elválsz?
  • – Anyukám elvált. És nagymama. És valószínűleg muszáj lesz.

Ez volt az első ok, amiért a lány még mindig nem házas. Fél a válástól. És ennek a hiedelemnek genetikai természete van, mint a négy hiedelem típus egyike. Persze minek házasodni, ha ezután át kell élni az elválás fájdalmát.

ThetaHealing eszköz, a „Hitek felváltása” alkalmazása. 

A ThetaHealing szakember beleegyezést kér (megjegyzem, hogy a folyamat során minden intézkedés csak az ügyfél beleegyezésével történik) ahhoz, hogy a „válásra vagyok ítélve” hiedelmet „el tudok élni boldog házasságban a választott személlyel” változzon meg.

A ThetaHealing koncepció egyik fő pontja.

A lánnyal dolgozó szakember pontosan abban a théta állapotban van, tudatosan. 

Mi értelme ennek a thétának? 

Általánosan elfogadott (és több ezer théta gyógyító is megerősítheti a világon), hogy a théta állapotban nyílik meg a hozzáférés a tudatalattihoz, amely egyébként elraktározza minden emlékünket, érzésünket, észlelésünket, gyökereinket. Tudatos nézetek és vélemények.

És egy másik nagyon fontos pont a hit. 

Azonnal leszögezem, hogy a ThetaHealing-ben nincs kötöttség egyetlen valláshoz sem! 

De, az ember hite néhány magasabb hatalomban, legyen az Isten, az Univerzum, a Forrás, Buddha, Allah, a Kozmosz, …, akárhogy is nevezzük, megvan a helye, és ez globálisan fontos!

A meditatív théta állapotban kapcsolat van a Forrással, azzal a Felsőbb Energiával, Istennel, ahonnan bármilyen információt átvehet, és szándékával, a gondolat erejével megváltoztathatja mind a hitedet, mind az élete bármely helyzetét.

Hogyan működik a ThetaHealing módszer

A munka alapelvei

Azzal a szándékkal, hogy felváltsanak egy hiedelmet, a théta-gyakorlók változást tapasztalnak, ahogy az egyik hiedelmet felváltja a másik.

Továbbá a théta gyakorló „kiássa” a probléma egyéb aspektusait, és eltávolít minden hatástalan „gondolatot” a kliens fejéből.

A ThetaHealing „Érzések betöltése” eszköze is használatos.

Egy lány nem lehet boldog a házasságban, ha nem tudja, hogyan kell szeretni. Egyszerűen nem tudja, hogyan érezze ezt a szerelmet.  És akkor a théta gyógyító „le tudja tölteni” ezeket az érzéseket, megtanítja érezni mindent, ami neki fontos.

Mind a hiedelmek változása, mind az érzések feltöltődése fizikailag, sejt-, sőt idegi szinten is megtörténik.

Íme egy rövid példa a kerékpárról. Amikor az ember elsajátította ezt a közlekedési eszközt, új idegi kapcsolatok jöttek létre az agyában. Új készségre tettek szert.

Tehát itt, új hiedelmekkel, attitűdökkel az ember másképp kezd gondolkodni, és ennek megfelelően cselekedni! Innen ered minden változás az életben.

Az új érzésekkel pedig olyan receptorok nyílnak meg, amelyeket különböző okok miatt zártak be ugyanazok a pusztító hiedelmek, például „a szerelem szenvedés”, így a szerelem érzései egy ponton elérhetetlenné váltak. A test törődik, ezt mindenki tudja.

Mire épül a módszertan?


A hiedelmek, érzések, helyzetek megváltoztatásának folyamata, a kívánt megteremtése a théta állapoton keresztül a hit erejével, hogy mindent el lehet érni, és a tenni akarás erejével – mint a ThetaHealing technológia megértését.

Theta hullámok

A théta állapotba kerülni, amikor az agy munkája a théta hullámok túlsúlyában van (4-7 Hz-es rezgés), a legelső lépés, ez az alap.

Szakasz

A következő lépések következnek, amelyek mind az önmagunkkal, mind a klienssel való munka során fontosak: beleegyezés beszerzése (az ügyféltől), hatástalan program tesztelése, ha az azonnal látható, vagy feltárás, amellyel megtaláljuk a rombolót, ill. ismét teszteljük az érvényességét. 

Új hasznos installációk és érzések további betöltése. A tanúságtétel egy théta állapotú folyamat, ahol gondoskodunk arról, hogy minden szükséges változás megtörténjen.

A módszer létrehozásának története

A ThetaHealing technikát több mint 20 évvel ezelőtt fedezte fel egy csodálatos nő, Vianna Stibal. 

Születésétől fogva intuitív volt. Segített az embereknek azzal, hogy elolvasta problémáik okait. Természetgyógyászattal foglalkozott, táplálkozási tanácsadóként konzultált. 1995-ben Viannánál a jobb comb csontszövetének rákot diagnosztizáltak, állapota gyorsan romlott. 

Az orvosok egyetlen lehetőséget kínáltak neki: elveszíteni a lábát. Vianna nem fontolgatta ezt a lehetőséget, hanem öngyógyítással foglalkozott. Egy napon a théta állapotba kerülve, azonnal sikerült meggyógyítania a lábát. 

A további vizsgálatok megerősítették, hogy a rák eltűnt.
Vianna elemezni kezdte a gyógyulását, rájött, hogy másokat is meg tud gyógyítani így.
Vianna számos gyógyulás után elhatározza, hogy a neki adott módszert először barátainak, rokonainak, majd az ország készséges lakóinak, majd az egész világnak megtanítja.


Tehát mostmár érti a ThetaHealing jelentőségét és fontosságát.

Mind a coach, mind a pszichológus felfedezi az emberben az erősségeit és gyengeségeit, a saját képességeit és erőforrásait, valamint segít megtalálni a motivációt és cselekvésre ösztönöz. 

E szakmák között meglehetősen vékony a határvonal. 

A különbség annyi, hogy a coach a „tudom hogyan, nagyon hatékony gyakorlatok” elve alapján dolgozik, a pszichológus pedig hipotézisekre, feltételezésekre specializálódott, segít megérteni a problémahelyzetet és levonni a következtetéseket.Ki a COACH?

A coach az a személy, aki segít ügyfelének, hogy megvalósítsa magát egy vagy másik területen. Fő feladata, hogy megtanítsa az ügyfélnek megérteni, hogyan tudja elérni céljait.Mi az a pszichológus?A pszichológus olyan szakember, aki az emberek mentális egészségével és viselkedésével kapcsolatos problémákat vizsgálja. Lehet, hogy doktorátusa van, de nem orvos.

A pszichológusok érzelmekkel dolgoznak. Fontos, hogy megosszák problémáikat vele. Fő területük a depresszió, a neurózis és a különféle rendellenességek.

  • A coach az a személy, aki új szintre emeli az ügyfelet, és segít elérni kívánt céljait. 
  • A pszichológus olyan személy, aki érzésekkel és belső állapottal foglalkozik. 

De ennek ellenére mindketten mélyrehatóan elemzik a személyiséget, csak mindegyik a saját céljával.

Egy másik különbség a coach és a pszichológus között a coach és a kliens közötti kapcsolat. A pszichológus a kommunikáció során különféle szerepeket vállalhat, lehet tanár, szakértő, szülő, partner stb. 

Ezenkívül a pszichológus pozíciójának kiválasztása nagyon fontos szakasz, az egyik fő szakasz, mivel az ügyféllel folytatott kommunikációnak gyógyító funkciót kell viselnie. 

Vagyis a pszichológus és a kliens kapcsolatának gyógyító hatásúnak kell lennie.

A coach egy szerepet tölt be – partner. A kommunikáció egyenrangúan zajlik. Ugyanakkor a coach befektet az ügyfél motivációjába, és cselekvésre szólítja fel. 

A coach segíti a klienst abban, hogy teljes mértékben feltárja önmagát, megtalálja erősségeit és elérje a kívánt eredményt.

A problémákat mélyebb szinten kell kezelni, mint azon, amelyen megnyilvánulnak.

Mondhatjuk úgy, hogy a Coach a legrövidebb úton vezeti, illetve próbálja elvezetni az embert a kiindulóponttól a végpontig. 

A pszichológus éppen ellenkezőleg, azt próbálja kideríteni, hogy az ember miért jutott erre a kiindulási pontra, és miért kell a végére mennie.

A pszichológia nem arra irányul, hogy az embert cselekvésre ösztönözze, motivációt adjon. A pszichológus csak a kliens belső állapotával dolgozik, fontos számára, hogy érzéseit, rendbe tegye. 

Miután ezt megtette, a dolga kész, és itt ér véget.

Előfordulhat, hogy a coach egyáltalán nem megy mélyre a kliens érzéseibe, nem minden esetben kérdezi meg tőle, hogy „Miért?”, hanem egyszerűen motiválja, tereli a célzott cselekvésre. 

Ezért a coaching a sebességről szól. A coach itt és most segít megoldani a problémát. Egyáltalán nem kell „beszélnie” az érzésekről, ha megérti, hogy ez nem segít a probléma megoldásában. 

Néha ez sokkal hatékonyabban működik, mint egy személy érzéseinek mélyreható elemzése. De ha a coach-nak szüksége van erre az elemzésre, akkor elvégzi.

Mikor érdemes Coach, és kell mikor pszichológushoz fordulni?

Ez a kérdés az ügyfél igényeitől függ. Az embernek meg kell értenie, mit akar, meg kell értenie a múltját, meg kell oldania a jelent, vagy építenie kell a jövőt. 

  • Ha múltja elemzést igényel, akkor közvetlen út áll a pszichológushoz. 
  • A jelen megalapozása érdekében megpróbálhatja felvenni a kapcsolatot a coach-al. De ha építeni akarja a jövőjét akkor mindenképpen edzőre van szüksége.


Sok ember számára a coach-hoz járás valamiféle divatnyilatkozatnak számít, amivel dicsekedni lehet.

A coach nem emberfeletti, aki megoldja az élet összes problémáját. Csak azokon a területeken fog segíteni, amelyekben jártas. 

Nyugtathat, javasolhat, hogyan csinálja ezt jobban és helyesebben, de Önnek egyedül kell a célért dolgoznia. Nem fogja elvégezni az összes munkát Ön helyett, ahogy azt sokan gondolják. 

Ezért mielőtt kapcsolatba lépne egy coach-al, gondolja át, hogy szüksége van-e rá?

A szakembernek tárgyilagosnak kell lennie és meg kell értenie kompetenciája határait, ezért ha felkeres egy coach-ot, és ő megérti, hogy teljesen más szakemberre van Önnek szüksége, köteles Önt hozzá irányítani. 

Hasonlóképpen egy pszichológusnak, coachnak vagy tanácsadónak is ugyanezt kell tennie. Így sok időt veszít a megfelelő szakember keresésével. Éppen ezért érdemes azonnal dönteni ebben a kérdésben.

Előfordul, hogy a coach-ok jobban értenek a pszichológiához, mint maguk a pszichoterapeuták.

Ezért, ha azt veszi észre, hogy az Ön által választott szakemberrel folytatott foglalkozások nem segítenek, mindig visszautasíthatja, ne féljen tőle.Valószínűleg már megértette, hogy a coaching inkább a cselekvésről szól, a pszichológia pedig az érzésekről és tapasztalatokról. 

Igen, néha hasznos megérteni önmagát. Ez azonban nem vezet eredményre, ezért a pszichológusok gyakran ugyanazon a helyen hagyják az embert, ahonnan  jött.

Igen, javul a kliens állapota, élénkebbé, energikusabbá válik, de egy nagyon fontos pont kimarad – a kapott energia iránya a helyes irányba. 

A pszichológus érzésekkel dolgozik, ezért nem figyel rá. Végül is teljesítette a célját, rendbe hozta az ügyfél belső állapotát. 

Ha logikusan gondolkodik, akkor egyfajta tandemet alkothat, és miután a pszichológus rendet tett a kliens érzéseiben, a coachnak kapcsolnia kell és minden kapott energiát az ügyre kell irányítania.

Az egyik felbecsülhetetlen értékű dolog, amit a kliens a pszichoterápia során megtanul, a kapcsolat határai. Megtanulja, amit másoktól kaphat, de azt is – és ez sokkal fontosabb – , amit nem kaphat meg másoktól.

Lehet-e a coach pszichológus, a pszichológus pedig coach?

Maguk a pszichológusok is megjegyzik, hogy a coachnak nem kell speciális oktatásban részesülnie ahhoz, hogy pszichológusként dolgozhasson, de a pszichoterapeutának, ha úgy dönt, hogy coach lesz, speciális tanfolyamokon kell részt vennie. 

Tapasztalatból kiderült, hogy azok a pszichológusok, akik nem mentek át speciális képzési programokon, gyakran összezavarodnak a kontextusban, ami csökkenti a coach hatékonyságát. 

Ennek az az oka, hogy nem ismerik a coaching banális előnyeit – egyértelműen és lényegre törően, semmi több.

A pszichológus pedig hozzászokott ahhoz, hogy az ember minden belső konfliktusát, traumáját, komplexusát átdolgozza, vagyis részletesen szétszedje. 

Csecsemőhelyzetbe sodorja az embert. Ennek megfelelően az eredmények egyáltalán nem voltak olyanok, amelyeket egy coach követni szokott.

A pszichológus fő hibája a coachingban az, hogy az ember érzéseire helyezi a hangsúlyt. Nem tehet fel az ügyfélnek vezető kérdéseket és nem javasolhat válaszokat.


Igen, úgy tűnik, hogy ebben az esetben vannak meglátások, sőt bizonyos megoldások is megjelennek, de a pszichológus túlságosan arra koncentrál, hogy megfeleljen kliense elvárásainak. 


Az ügyfél kezdi azt hinni, hogy valami hasznosat csinál, de valójában csak áll egy helyben, semmi sem változik.

Hogyan lehet megtalálni egy igazi coach-ot?

Sarudi Detti (ThetaHealing® Certificate of Practitioner Executive Business & Life Coach

Ez intuitív módon megérthető, miután találkozott egy szakemberrel. Az igazi coaching a következő értékeken alapul:

Hitelesség. A szakember mindig természetes marad, és igyekszik segíteni az embernek a harmonikus életmód megtalálásában;

Bátorság. A coach soha nem fél attól, hogy kihozza ügyfelét a komfortzónájából. 
Mondhatjuk, hogy ez az ő munkája. 
A coach azáltal, hogy kivezeti az ügyfelet megszokott környezetéből, segít neki a változásban. De itt fontos, hogy ne vigyük túlzásba. A szakember fő feladata az ember elvezetése a kívánt célhoz;

Eredmény. Maga a szakember a végső célra, vagyis az eredményre koncentrál, és erre fókuszálja ügyfelét.

Maga a coaching folyamat mindig világos felépítésű, ami a következő lépésekből áll:

1. A kliens céljai egyértelműen kitűzve vannak;
2. A valós szintet ma határozzák meg (vagyis, hogy ma milyen stádiumban van az ügyfél);
3. Kiépülnek a kitűzött célok elérésének útjai;
4. Maga a munka kezdődik. Vagyis a kliens a coach felügyelete mellett elkezd haladni a végeredmény felé.

„A primitív ember számára a világ tele van démonokkal és titokzatos erőkkel, amelyektől fél; számára az egész természetet ezek az erők mozgatják, amelyek valójában nem más, mint saját belső erői, amelyek a külső világba vetülnek.”
-Carl Gustav Jung”


Most már tudja, mi a különbség a coach és a pszichológus között, és meg kell érteni, hiszen el kell döntenie a két szakember közül, hogy melyik a megfelelő az Ön számára, a probléma megoldására.

Ha szeretné megoldani a feladatokat és elérni a végeredményt, abban az esetben Sarudi Detti (ThetaHealing® Certificate of Practitioner Executive Business & Life Coach) a megoldást jelentő szakember. 

Sarudi Detti (ThetaHealing® Certificate of Practitioner Executive Business & Life Coach

Ha pedig az a cél, hogy valaki megértse az érzéseit és visszaállítsa a belső állapotát a normális kerékvágásba, akkor mindenképpen pszichológusra van szükség.

Mindenesetre sok sikert a célok elérésében és a problémák megoldásában!

5 Comments on “Coach, Thetahealing vagy pszichológus? Melyiket válasszam?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük