Magas tetők és a lapostetők – előnyök és hátrányok

Magas tetők és a lapostetők - előnyök és hátrányok

A magas tetők és lapostetők közötti választás fontos döntés az építkezés során

Mindkét tetőtípusnak megvannak a saját előnyei és hátrányai, ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy melyiket válasszuk

Ebben a cikkben áttekintjük a lapostető és a magas tető jellemzőit, előnyeit és hátrányait.

Ebben a cikkben áttekintjük a lapostető és a magas tető jellemzőit, előnyeit és hátrányait.

A magas tetők szerkezete

A magas tetők szerkezete általában fából, acélból vagy vasbetonból készül. A fa szerkezeteket természetes hasított palakő, zsindely, szalma vagy egyéb anyagok borítják.

A magas tetők előnyei közé tartozik, hogy a víz könnyen lefolyik róluk, a padlástér hőszigetelőként működik, és a tetőformák nagy változatossággal kombinálhatók.

A magas tetők acélszerkezetei a későbbiekben nagyon bonyolulttá fejlődtek, és napjainkra nagy terek lefedésére is alkalmassá váltak.

Hőszigetelés és légterek

A magas tetők esetén a padlástér hőszigetelőként működik, és a tetőn túlnyúló eresz rész árnyékolja a falakat.

Amennyiben a padlástér vízszintesen is hőszigeteléssel kell ellátni, így sokat tudunk javítani a hőszigetelési értékeken. Ugyanakkor gondoskodnunk kell a padlástér járhatóságáról is, amennyiben használni akarjuk.

Árnyékolás és napsugárzás

A magas tetők ereszei nyáron árnyékot adnak a falaknak és az ablakoknak, így hűvösebben tartják a házat. Téli időszakban pedig, amikor a nap járása alacsonyabb, bejutnak a napsugarak az ablakokon.

Tetőtér-beépítés

A magas tetők esetén a tetőtér-beépítés további előnyt jelent, hiszen a tetővel megoldjuk a zárófödémet is, nincs szükség két födém építésére.

Ugyanakkor a tetőtér-beépítésnek is vannak hátrányai: például a pufferterek megszűnése miatt külön kell gondoskodnunk a párazáráról, kiszellőztetésről és hőszigetelésről.

Lapostetők szerkezete

A lapostető nagyon eltér a magas tetőktől, és elterjedésükkel teljesen új formavilág jött létre.

A lapos tetőket talán leginkább vízhatlan szigeteléssel ellátott tetőknek tekinthetjük, és a hazai szakirodalom 8˚-ban határozza meg a lapostetők alkalmazásának felső határát (a többségük lejtése általában nem haladja meg a 4˚-ot).

Előnyök és gyorsaság

A lapostetők előnyei közé tartozik, hogy nem kell tetőt építeni, ezért gyorsabban elkészül, járhatóvá tehető, ha szeretnénk, akár tovább is építhető, terasz alakítható ki rajta.

A magas tető elhagyásával komoly összegeket lehet megtakarítani, gondoljunk csak az a szerkezet faanyagának árára, a munkadíjra, a cserép fedésre és az egyéb kiegészítő szerkezetekre.

Tovább építhetőség és a teraszok

A lapostetők esetén könnyen tovább építhetőek, és teraszok alakíthatók ki rajtuk. A tovább építéshez nem kell új födémet építeni, mert már rendelkezésre áll.

Napelemek és gépészeti berendezések

Míg a magas tetőknél a tető tájolása akadályozhatja a napelemek felhelyezését, a lapostetőknél ez nem jelent problémát, és egyéb gépészeti berendezéseknek is helye lehet.

Vízszigetelés és hőszigetelés

A lapos tetőknél csak a vízszigetelésre és a hőszigetelésre kell gondoskodnunk. A lapostetőkkel kapcsolatban a TETŐZŐ.HU oldalán hasznos információkat olvashat.

A vízszigetelés anyaga többnyire bitumenes lemez, ritkán PVC-szigetelés.

A hőszigetelés anyaga a magas tetőknél túlnyomó részt ásványi szálas hőszigetelés, a lapostetőknél általában EPS vagy XPS hab lemez, de a lapostetőknél is használatosak az ásványi szálas hőszigetelések.

Összefoglalás

A magas tetők és a lapostető közötti választás fontos döntés az építkezés során.

Mindkét tetőtípusnak megvannak a saját előnyei és hátrányai, ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy melyiket válasszuk.

A lapostetők gyorsabbak és könnyebben tovább építhetők, míg a magas tetők jobb hőszigetelést és vízelvezetést biztosítanak.

A döntés során érdemes figyelembe venni az épület elhelyezkedését, a környezetet és a tetővel kapcsolatos igényeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük