Mit kell tudni a fóliasátrakról és az üvegházakról?

Az üvegház és a fóliasátor arra szolgál, hogy a hidegebb időkben is képesek legyünk megtermelni a terményeket, ezekben ugyanis lehetséges.


Nem ugyanaz viszont a fóliasátor és az üvegház. Lássuk, mi a különbség köztük, és mit kell tudni róluk általánosságban.


Az üvegház üvegből készül, a fóliasátor pedig két- vagy többrétegű fóliából.


Az a közös bennük, hogy lehet bennük nevelni növényeket hidegebb időkben is, vagy akár trópusi fajokat is, mint például a citrom vagy a banán.

Télen csak akkor termesszünk benne, ha meg van oldva a fűtése, hiszen e nélkül könnyen elfagyhatnak a termények. Fűtés nélkül, amikor nincsen fagy, keltethető magról paradicsom, paprika, uborka.

Az üvegház vagy fóliasátor fűtése rendkívül fontos, ha télen is használni kívánjuk. Nem egyszerű azonban felfűteni ezeket az anyagokat, körülbelül 13-15 °C között kell tartani a hőmérsékletet.

Az üvegház vagy fóliasátor nem csak akkor tesz jó szolgálatot, amikor hideg van, és a szabad ég alatt még nem lehet növényeket termeszteni.

Ezek ugyanis megvédik a növényeket más időjárási jelenségektől is, mint például a jégeső, vagy az erős szél, így épek maradnak, nem sérülnek.

Azt azonban nagyon fontos tudni, hogy nyári használatkor gondoskodni kell a falak letakarásáról is, mikor a legjobban süt a nap, hiszen a fólia és az üveg felerősíti a hőmérséklettel együtt a sugarakat is, így a növények akár meg is éghetnek, ha nem takarjuk le valamivel a falakat.

Emellett az is létfontosságú, hogy megfelelően szellőzőn, jól járjon a levegő.

Ezen kívül még számos más előnyeik vannak. Például lehet bennük szabályozni a páratartalmat, a fényt, az öntözést, a légmozgást.


Mi a különbség az üvegház és a fóliasátor között, melyik lehet a jobb választás?


Elsőként, ami a nevükből is látszik, természetesen az anyagukban van határozott különbség. Fólia alatt például jobban hasonlít a napfény a természeteshez, mint üveg alatt.

A fólia olcsóbb is, mint az üveg, ugyanakkor, ha az üvegházat választjuk, az erősebb és jobb a fényáteresztő képessége hosszútávon. A fólia fényáteresztő képessége rövidtávon előnyösebb, de viszonylag hamar beszennyeződik, és sérülékenyebb, mint az üveg.

Egy óriási előnye a fóliának, hogy képes átengedni az UV és infravörös sugarakat, míg az üveg nem. Ennek köszönhetően a növények jobban tudnak nőni.

Ezzel együtt viszont van egy nagy hátránya is a fóliának: éjszaka nem ad védelmet a kisugárzásos lehűlés ellen, míg az üveg igen.

Ezek talán a legfontosabb különbségek az üvegház és a műanyagfólia között, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Mérlegelni kell, hogy melyik számunkra a megfelelő.

Fólia sátrat vagy üvegházat építhetünk magunk, de vásárolhatunk is. Jobb döntés lehet a szakemberrel való építtetés, vagy a készen való vásárlás, hiszen lehet, hogy mi magunktól nem tudunk egy kifogástalan minőségűt építeni, és így nem fogja tudni ellátni a feladatát.

Ültetvényeink, termőföldjeink fejlesztéséhez kiváló döntés üvegházat vagy fólia sátrat építeni.

Ezek igen drágák lehetnek, főleg akkor, ha télen is használni kívánjuk őket, hiszen ilyenkor fűteni is kell. Termőterület fejlesztéséről és bővítéséről szóló pályázati lehetőséggel vagy hitellel könnyen megoldhatjuk ezt a problémát.

Ehhez csupán annyit kell tenni, hogy felkeres egy tapasztalt pályázatírót, aki segít megírni a pályázatot, vagy a hitelkérelmet, hiszen egyedül nem könnyű megírni egyiket sem.

Ehhez tökéletes választás lehet Rónay Balázs, sikerdíjas agrár pályázatíró, aki 17 évnyi tapasztalattal rendelkezik agrár pályázatírás és mezőgazdasági hitelkérelem írása területen.

A nyertes pályázat csak vele valósulhat meg.

One Comment on “Mit kell tudni a fóliasátrakról és az üvegházakról?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük